3 motive pentru care trebuie sa consumi hrisca: beneficiile sale pentru un organism sanatos
Desi confundata deseori cu cerealele, hrisca reprezinta de fapt semintele unei plante ierboase, inrudita cu macrisul. Consumata pentru prima data in secolul 8 i.H, originea ei nu este clar stabilita, insa se crede ca hrisca a fost cultivata pentru prima data in regiuni din Europa de Nord si Asia. De-abia in secolele 14 si 15, hrisca s-a raspandit mai mult in Europa si Rusia, fiind adusa in Statele Unite ale Americii de catre olandezi, in timpul secolului 17.
In Romania, hrisca nu se bucura de o atat de mare popularitate, desi vecinii rusi o consuma o regularitate, iar in Occident hrisca reprezinta o alternativa sanatoasa la grau, secara sau alte cereale gluteline. Energizanta si hranitoare, iata mai jos cateva dintre cele mai importante beneficii ale acestui aliment si de ce ar trebui sa introduci hrisca in dieta zilnica:
Nu contine gluten si este bogata in minerale si vitamine importante
Toti cei care prezinta intoleranta la gluten sau pur si simplu au descoperit avantajele unei alimentatii fara gluten sunt mereu in cautarea unor alternative demne de luat in seama. Ei bine, pentru toti acestia, hrisca este un aliment nu doar sigur, ci si sanatos si hranitor. Pe langa faptul ca nu contine gluten , deci poate fi folosita ca atare sau sub forma de faina, hrisca este bogata in mangan, cupru, magneziu, fibre, fosfor si fier.